Erik den Røde

Kildebank Grønland udvidet: kilde 3

Få teksten læst højt

I 980’erne blev Erik den Røde dømt fredløs i Island. Derfor sejlede han med sin familie og følge ud for at finde et nyt sted at bo. De nåede Grønland, hvor de bosatte sig.

Kilde a

En islandsk præst skrev i begyndelsen af 1100-tallet følgende om Erik den Røde og Grønland:

”Det land, som kaldes Grønland, blev opdaget og beboet fra Island af. Erik den Røde hed den islandske mand, som drog herfra dertil. Han tog den landstrækning i besiddelse, som siden er blevet kaldt Eriksfjord. Han gav landet navn, og kaldte det Grønland, samt sagde, at det ville opmuntre folk til at tage derhen, når landet havde et godt navn.

Eriks folk fandt steder at bo for mennesker både i øst og i vest i landet, samt brudstykker af både og forarbejdet sten-sager. Deraf kan man se, at det slags folk, som har beboet Vinland (Amerika), og som nordboerne kalder skrællinger, havde rejst omkring der. Han (Erik) begyndte at bebygge landet 14 eller 15 vintre før kristendommen blev indført her på Island. Det blev fortalt af en mand, som selv havde fulgt med Erik den Røde til Grønland.”

Arí fródi Thorgilsson Íslendigabók

Kilde b

Erik den Rødes saga blev skrevet i 1200-tallet. Den fortæller om Erik og Grønland.

”Erik sejlede ud fra Islands vestkyst. Han fandt landet og kom til et sted i Østgrønland. […] (I et par år sejlede han rundt langs Østgrønlands kyst for at undersøge, om man kunne bo der. Han navngav flere steder, blandt andet en ø, der kom til at hedde Eriksø og en fjord, der kom til at hedde Eriksfjord).

Han kaldte det land, han havde fundet, for Grønland, for han mente, at folk ville få lyst til at komme dertil, hvis landet havde et godt navn. Erik var på Island om vinteren, men sommeren efter tog han af sted for at leve og bo i landet. Han boede på Brattalid i Eriksfjord (Eriks gård i Sydvestgrønland).”

Arí fródi Thorgilsson Íslendigabók

Spørgsmål

  • Hvad betyder det for kildernes troværdighed, at de er skrevet længe efter Erik den Røde rejste til Grønland?
  • Hvor kan ophavsmændene have deres viden fra?

Create a website or blog at WordPress.com