Intro: Hvem kom først til Færøerne? (basis)

Kildebank Færøerne basis, tema 1: Intro

Lyt til teksten blive læst højt

Indvandring

Fra arkæologiske udgravninger på Sandoy på Færøerne ved vi, at der har været bosættelser på Færøerne allerede i 300-tallet. Det kan ikke afgøres, hvem disse mennesker var. Måske har der været mennesker på Færøerne endnu tidligere, bosættelser, der ikke er fundet endnu, det må fremtidige udgravninger vise.

Vi ved fra skriftlige kilder, at der i 600-tallet kom irske munke til Færøerne. De blev senere fordrevet af norske vikinger, der kom til Færøerne i 800- tallet. Man er ret sikker på, at vikingerne kom fra Norge, da deres måde at bo og bygge på ligner de norske vikingers bosættelser, som vi kender fra den norske kyst i samme periode. Nordmændene etablerede det første ting på Færøerne i ca. 825. Det blev placeret på det centrale sted Tinganes i det nuværende Torshavn. På tinget vedtog man love og løste stridigheder. Færøernes ting er et af verdens ældste.

Kristendommens indførelse på Færøerne

Sigmundur Brestisson omtales ofte som ham, der gjorde færingerne kristne. Sigmundur Brestisson var søn af vikingehøvdingen Brestir Sigmundsson, som blev dræbt af den rivaliserende vikingehøvding Tróndur i 970. For at undgå flere stridigheder blev Sigmundur Brestisson sendt til Norge for at blive opdraget. I 999 bliver han sendt tilbage til Færøerne af den norske konge for at indføre kristendommen på Færøerne – og samtidigt indføre en norsk skat på Færøerne. Vikingehøvdingen Tróndur var ikke tilfreds med den ide. Han mente Sigmundur brugte kristendommen til at få magten på øerne og skaffe flere penge til Norge. Sigmundur ville ikke opgive projektet om at gøre færingerne kristne, og rejste til Tróndurs hjem med 30 mænd med våben.  Han truede Tróndur til at blive kristen – eller få hovedet hugget af. Tróndur valgte at lade sig kristne. Efterfølgende fortsætter Sigmundur Brestisson med at kristne færingerne.

Triggere – I gang med emnet

  • Hvem har retten til et land? Dem, der kom først?
  • Hvilken betydning vil det have, hvis vi anser det at ankomme først som en vigtig faktor, fx for det nuværende USA?

Create a website or blog at WordPress.com