Bog om opmåling af jorden

Kildebank Færøerne basis – tema 1: kilde 2

Få teksten læst højt

I 825 skrev den irske munk Dicuil  en bog, der omhandlede opmåling af Jorden. I den skrev han bl.a.:

“Der er mange andre øer i havet nord for (Stor)Britannien, som kan nås fra Britanniens nordligste øer […] En from præst fortalte mig, at han i løbet af to sommerdage og den mellemliggende nat i en båd nåede en af dem.

Der er en anden samling af øer, kun adskilt af smalle bælter af vand. Her har i næsten hundrede år boet eremitter (munke, der ønskede at leve som eneboere), som sejlede fra vores land, Irland. Men […] på grund af nordiske pirater (vikinger) har de forladt øerne.”

Spørgsmål

 Hvor har ophavsmanden (munken Dicuil) sin viden fra? 

• Vurder kildens troværdighed om munke, der levede som eremitter på Færøerne. 

• Hvordan kan du undersøge, om munkens fortælling er korrekt?

Create a website or blog at WordPress.com