Intro: Hvem kom først til Færøerne? (udv.)

Kildebank Færøerne udvidet, tema 1: intro

Lyt til teksten blive læst højt

Indvandring

Fra arkæologiske udgravninger på Sandoy på Færøerne ved vi, at der har været bosættelser på Færøerne allerede i 300 tallet. Det kan ikke afgøres, hvem disse mennesker var. Måske har der været mennesker på Færøerne endnu tidligere, bosættelser, der ikke er fundet endnu, det må fremtidige udgravninger vise.

Vi ved fra skriftlige kilder, at der i 600-tallet kom irske munke til Færøerne. De blev senere fordrevet af norske vikinger, der kom til Færøerne i 800 tallet. Man er ret sikker på, at vikingerne kom fra Norge, da deres måde at bo og bygge på ligner de norske vikingers bosættelser, som vi kender fra den norske kyst i samme periode. Nordmændene etablerede det første ting på Færøerne i ca. 825. Det blev placeret på det centrale sted Tinganes i det nuværende Torshavn. På tinget vedtog man love og løste stridigheder. Færøernes ting er et af verdens ældste.

Kristendommens indførelse på Færøerne

Sigmundur Brestisson omtales ofte som ham, der gjorde færingerne kristne. Der findes dog tegn fra udgravninger, der viser, at der højst sandsynligt allerede inden var andre, der havde introduceret kristendommen på Færøerne. Sigmundur Brestisson var søn af vikingehøvdingen Brestir Sigmundsson, som blev dræbt af den rivaliserende vikingehøvding Tróndur  i 970. For at undgå flere stridigheder blev Sigmundur Brestisson sendt til Norge for at blive opdraget. I 999 bliver han sendt tilbage til Færøerne af den norske konge for at indføre kristendommen på Færøerne – og samtidigt indføre en norsk skat på Færøerne. Vikingehøvdingen Tróndur er ikke tilfreds med den ide. Han mener Sigmundur bruger kristendommen til at få magten på øerne og øge de norske indtægter. Sigmundur vil ikke opgive projektet om at gøre færingerne kristne, og rejser til Tróndurs hjem med 30 våbenføre mænd. Han truer Tróndur til at acceptere at blive kristen – eller få hovedet hugget af. Tróndur vælger at lade sig kristne. Efterfølgende fortsætter Sigmundur Brestisson med at kristne færingerne.

Triggere – I gang med emnet

  • Hvem har retten til et land? Dem, der kom først?
  • Hvilken betydning vil det have, hvis vi anser det at ankomme først som en vigtig faktor, fx for det nuværende USA?

Create a website or blog at WordPress.com