Nólsoyar Páll

Billede fra Wikipedia

Kildebank Færøerne udvidet – tema 2: Kilde 2

Få teksten læst højt

Nólsoyar Páll er en nationalhelt på Færøerne. Han omtales stadig i historiebøgerne, og er for mange blevet symbolet på Færøernes selvstændighed.

Kilde 2a

Tekstuddrag fra historiebog i grundskolen fra 1971:

I historiebogen fra 1971 er der fire sider om Nólsoyar Páll. De fortæller om, hvordan han mødte modstand, når han forsøgte at købe varer i Danmark og Norge. Færingerne var på Nólsoyar Pálls side, men kunne ikke sige det direkte, og de fandt derfor en vej til at udtrykke deres holdning – gennem brug af fugle. Nólsoyar Páll var strandskaden – Færøernes nationalfugl.

Frit oversat:

Det var ikke heldigt at nævne de høje herrer med navn, men han var så præcis med sine fuglenavne, at ingen var i tvivl om, hvem der var hvem, og folk syntes, det var sjovt, og synes det stadig (at det er sjovt).

Selvfølgelig var han (Nólsoyar Páll) “Fuglen ved stranden med sit røde næb” – han var strandskaden, de var småfuglene mod rovfuglene.

Kilde 2b

Mindesmærke over båden, som Nólsoyar Páll byggede for at forsøge at bryde det danske handelsmonopol.

På stenen står der (frit oversat):

Her på dette smukke sted byggede Nólsoyar Páll, Jákup bóndi í Toftum, Per bóndi í Gjørðum og andre i 1804 Færøernes første skib Royndin Fríða.

Spørgsmål

  • Hvorfor tror I Nólsoyar Páll stadig i dag, hvor handelsmonopolet er ophævet for længst, er en national helt på Færøerne?
  • I historiebogen fra 1971 omtales Nólsoyar Páll som en strandskade mod rovfuglene. Hvem tror I rovfuglene er? 
  • Har vi en dansk folkehelt, der kan sammenlignes med Nólsoyar Páll?

Create a website or blog at WordPress.com